PROJECT INFO
Location: Abu Dhabi
Country: UAE
Client: HE Faraj Bin Hamoodah
Category: Architecture

The design brief for this 9,500m2 residential building called for a modern and unique concept.

The ground floor was developed with the intention of affording the residents and tenants the best possible entrance given the site context and functional requirements. It was decided therefore to use the northeast side for the apartment and offices entrances and the southwest side for the commercial entrances. With the main circulation core on the northern side of the building, the commercial spaces on the ground, basement and mezzanine levels were optimised both in form and orientation.

By doing this, the geometry of the elevations became apparent. The building would become symmetrical and would dictate a planning approach for the apartments. Exploring forms and volumes from this geometrical principal inspired zoning of building facades into three distinct subdivisions. The first two are for the 10 typical floors of 2 bedroom flats and the last 5 levels are for the 4 bedroom apartments.

The ground, mezzanine and typical apartment floors as well as the upper levels are conceived as distinct elements in the design. These elevation "zones" are unified through articulation of the building envelope to create a clear reading of the project's functions. Further use of colour and materials adds another layer to the design and serves to construct a coherent and harmonious balance that creates a sophisticated architectural language.